Μπορεί ο βελονισμός να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα – και άλλες κακές συνήθειες?

Πολύς κόσμος έχει συνδέσει τον βελονισμό με την διακοπή του καπνίσματος.

Παρότι μπορεί να βοηθήσει σε πλειάδα άλλων παθήσεων (μυοσκελετικά, πόνους, γαστρεντερικά, ορμονικά, ψυχολογικά προβλήματα), είναι αλήθεια ότι μπορεί να φανεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε όσους επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο.

Χρειάζεται όμως το άτομο να θέλει να σταματήσει να καπνίζει και να είναι δεσμευμένος σε αυτό το πλάνο. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει με το στερητικό σύνδρομο, αλλά δεν θα παρέχει ψυχική δύναμη ούτε θέληση.

Με ποιον ακριβώς τρόπο όμως μπορεί να βοηθήσει?

Θέλετε σίγουρα να σταματήσετε το κάπνισμα?

Θα ήταν καλό, πριν προσπαθήσει κανείς να διακόψει, να αναλογιστεί:

  • Γιατί καπνίζει?
    Ποια είναι η βαθύτερη ανάγκη που του καλύπτει, αν υπάρχει κάποια. Σε ορισμένα άτομα, λειτουργεί σαν αγχολυτικό, για άλλους, προσφέρει μια ζεστασιά στο λαιμό και στο στήθος. Άλλοι καλύπτουν την ανάγκη να απασχολούν τα δάχτυλα και το στόμα τους.
  • Γιατί θέλει να διακόψει?
    Είναι ο φόβος για την υγεία μακροπρόθεσμα? Είναι ότι θέλει να είναι πιο υγιής στην καθημερινότητά του και πιο fit? Είναι ότι θέλει να μυρίζει εκείνος, τα ρούχα και τα μαλλιά του πιο ωραία?
  • Είναι μια χαλαρή περίοδος της ζωής του?
    Καλό θα ήταν να το επιχειρήσει κανείς όταν δεν περνάει ένα χωρισμό, μια μετακόμιση, ή όποια άλλη στρεσογόνα περίοδο, για προφανείς λόγους. Αφενός η διαδικασία θα προσθέσει άγχος στο σύστημά του, αφετέρου, αν λειτουργεί σαν αγχολυτικό, θα νιώθει την ανάγκη να καπνίσει περισσότερο.
  • Χρειάζεται να είναι αποφασισμένος να διακόψει εντελώς, όχι να το ελαττώσει.
    Είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να διακόψει και να το διατηρήσει κάποιος όταν το κάνει ‘μαχαίρι’, αντί να μειώνει την κατανάλωση τσιγάρων, ή να χρησιμοποιεί άλλα μέσα, όπως ηλεκτρονικό τσιγάρο, αυτοκόλλητα ή τσίχλες νικοτίνης κλπ.
  • Πότε καπνίζει? Ποιες είναι οι συνήθειες με τις οποίες το έχει συνδέσει?
    Μετά το φαγητό? Με τον καφέ ή το ποτό? Μόλις ξυπνήσει? Πριν κοιμηθεί? Καλό είναι να αλλάξει κανείς ελαφρώς τις συνήθειές του, έστω για το πρώτο διάστημα όταν διακόψει, και να προσπαθήσει να φτιάξει νέα μοτίβα, ώστε να πάρουν τη θέση των παλιών.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ?

Υπάρχουν πολλά βελονιστικά πρωτόκολλα για την διακοπή του καπνίσματος. Εμπειρικά, ένα πολύ αποτελεσματικό, είναι αυτό που χρησιμοποιεί σημεία μόνο στα αυτιά και αποτελείται από 3 συνεδρίες στη διάρκεια μιας εβδομάδας, με μία επαναληπτική συνεδρία έπειτα από 6 εβδομάδες.

Το ίδιο πρωτόκολλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα, για να βοηθηθεί κανείς στην μάχη με άλλους εθισμούς (φαγητό, ουσίες, αλκοόλ, τζόγος κλπ).

Εάν έχετε απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν προηγουμένως και είστε αποφασισμένοι να διακόψετε το κάπνισμα, έχετε δοκιμάσει τα πάντα χωρίς αποτελέσματα ή ίσως είναι η πρώτη σας απόπειρα και δεν θέλετε να υποφέρετε από το στερητικό σύνδρομο, δώστε μια ευκαιρία στο βελονισμό.