Ποιό Qi?

Πρέπει να αρχίσω αυτό το blog με μια δήλωση:

Αγαπώ την επιστήμη, θέλω να καταλαβαίνω το “γιατί” και το “πώς” δουλεύουν τα πράγματα.

Οπότε, πώς κι έγινες βελονιστής, θα με ρωτήσετε και με το δίκιο σας.

Παρόλα αυτά, επίσης αγαπώ να βοηθώ ανθρώπους. Σπούδασα ψυχοθεραπεία και μετά μασάζ. Τα πρώτα χρόνια της εργασίας μου, ένιωσα ότι υπήρχαν πολλές συνδέσεις μεταξύ σώματος και πνεύματος. Αυτό το κενό όμως δεν μπορούσα να το γεφυρώσω.

Έτσι, έψαξα τις περισσότερες μορφές εναλλακτικής ιατρικής και θεραπείας και ανακάλυψα ότι η Κινέζικη Ιατρική και ο Βελονισμός μου ταίριαζαν περισσότερο, είχαν μια τεράστια παράδοση και αρχαία γνώση (άρα λογικά και αλήθεια) και έβλεπαν το σώμα το πνεύμα, την ψυχή και τα συναισθήματα σαν ένα.

Για να μην μακρυγορώ, βρήκα ότι το καλύτερο σχολείο στην Ευρώπη, ήταν το College of Integrated Chinese Medicine (CICM), στο Reading, στην Αγγλία.

Υπέβαλα την αίτησή μου, με δέχτηκαν -μάλιστα μου πρόσφεραν μια θέση στο τμήμα που ξεκινούσε ένα εξάμηνο πριν από εκείνο για το οποίο αιτήθηκα, την οποία θέση αρνήθηκα γιατί είχα θεραπευόμενους στην Αθήνα και άλλες υποχρεώσεις. Αποδείχτηκε ότι αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσα να πάρω, αφού εάν είχα βιαστεί, δεν θα γνώριζα όλα τα υπέροχα άτομα με τα οποία μοιράστηκα αυτή την εμπειρία, τους τότε συμμαθητές μου και πλέον συναδέλφους μου, κάποιοι από τους οποίους είναι πραγματικοί φίλοι καρδιάς. Όπως και να έχει, πήγα, σπούδασα πολύ σκληρά και ο τρόπος με τον οποίο βλέπω πλέον την υγεία, την ασθένεια, τις σχέσεις, την θεραπεία, τους ανθρώπους και την ζωή γενικότερα άλλαξε εντελώς.

Αλλά τί είναι αυτό το Qi?

Αρκετά με το ταξίδι μου όμως, αυτό το blog είναι για το Qi, αυτή την περιβόητη λέξη που οι περισσότεροι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου εμού) μεταφράζουν σαν ενέργεια ή ζωτική ενέργεια, απουσία καλύτερης εξήγησης. Άλλοι μπαίνουν σε λεπτομερείς αναλύσεις του ιδεογράμματος του Qi – εγώ δεν θα το κάνω, κυρίως γιατί δεν γνωρίζω Κινέζικα, μα επίσης γιατί δεν θα ήθελα να σας κουράσω.

Παρόλα αυτά, μπορείς να μεταφράσεις το Qi σαν ενέργεια, ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, ζωτική δύναμη, πνοή – όρος που σχετίζεται από την αρχαία Ελληνική γλώσσα με το πνεύμα και την ψυχή.

Οπότε τί είναι το Qi?

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Dr Daniel Keown, “The Uncharted Body” στο οποίο δηλώνει ότι το Qi ανάμεσα σε άλλα πράγματα είναι ένα ηλεκτρικό φορτίο που μεταφέρει πληροφορίες ανάμεσα στα κύτταρα.

Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, εξηγεί με Δυτικούς όρους και επιστημονικά τις βάσεις της Κινέζικης Ιατρικής και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όσους την εξασκούν.

Όταν άρχισα να σπουδάζω στο CICM, ήθελα να ρωτήσω τόσο πολλά (πολύ περισσότερα από τις εκκατομύρια ερωτήσεις που όντως ρώτησα τους δασκάλους μου). Η βασικότερη ερώτηση όμως ήταν ΠΟΙΟ QI?

Εννοώντας, τί είναι το Qi, πού βρίσκεται, πώς το ανακάλυψαν 2.500 χρόνια πρίν, πώς ξέρουμε ότι ταξιδεύει σε αυτά τα συγκεκριμένα κανάλια/δίκτυα που ονομάζονται μεσημβρινοί, πώς το επηρεάζουμε με τις μικροσκοπικές βελόνες ή ακόμα και με δακτυλοπίεση?

Χρόνια αργότερα γελάσαμε με μια φίλη μου, όταν μου μοιράστηκε πως πίστευε στην αρχή των σπουδών μας, ότι οι βελόνες που χρησιμοποιούν οι βελονιστές είχαν “μαγικό Qi” μέσα τους και έτσι θεραπεύαν τους ασθενείς. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ΌΧΙ! Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης, αποστειρωμένες, φτιαγμένες συνήθως από ατσάλι, ενώ σπανιότερα από ασήμι ή χρυσό.

Όμως, η πρόθεση του θεραπευτή (λέγανε οι δασκάλοι μου) μπορεί να περάσει μέσω της βελόνας και να επηρεάσει τον θεραπευόμενο.

Στις πρώτες μέρες της φοίτησής μου, απογοητεύτηκα από την έλλειψη απαντήσεων που να καλύπτουν τις απορίες μου κι αποφάσισα να αφεθώ στη διαδικασία.

Είμαι ευγνώμων για εκείνη μου την απόφαση. Επειδή έχω δει τον βελονισμό να κάνει θαύματα, που δεν εξηγούνται, παρότι εγώ εκτέλεσα τις θεραπείες εκείνες. Είναι ο πελάτης και το δικό τους Qi που κάνουν τη δουλειά.

Άνθρωποι που δεν είχαν κοιμηθεί σωστά για μήνες, ξαφνικά απολαμβάνουν βαθύ ολονύχτιο ύπνο χωρίς διαταραχές. Άλλοι που είχαν απώλεια μερικών εκ των 5 τους αισθήσεων τις παρατηρούν να επανέρχονται. Κεφαλαλγίες, πόνοι και ενοχλήσεις που βρίσκονταν παγιωμένα για καιρό εξαφανίζονται ανεπιστρεπτί. Ανεξήγητες κρίσεις πανικού και “νοητικές ομίχλες” βελτιώνονται αισθητά. Πληθώρα συναισθηματικών ζητημάτων καταννοούνται και επιλύονται.

Τώρα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάθε φορά. Δυστυχώς. Μερικές φορές η θεραπεία βοηθάει λίγο, αλλά δεν αλλάζει τη ζωή του δέκτη. Κάποιες άλλες φορές, λίγες ευτυχώς, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτές τις μετρημένες στα δάκτυλα φορές, αναρωτιέμαι εάν ήταν λάθος η διάγνωσή μου, εάν ο αριθμός των συνεδριών για τις οποίες ήρθε ο θεραπευόμενος δεν ήταν αρκετές ή εάν όλα αυτά περί Qi είναι ανοησίες και το φαινόμενο placebo.

Αλλά δεν είναι! Δεν μπορεί να είναι. Όχι μετά από τόσους πελάτες, που επιστρέφουν μετά τη θεραπεία τους, δίνοντάς μου feedback που είναι βγαλμένο από τα εγχειρίδια από τα οποία μελετούσα, χωρίς να έχουν ιδέα τί θεραπεία εκτέλεσα.

Έχει καμία σημασία?

Σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν είναι η δύναμη του νου που θεραπεύει, ακόμα κι αν το Qi δεν υπάρχει, δεν με απασχολεί διόλου!

Δεν θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι. Γιατί, ο λόγος για τον οποίο είμαι θεραπευτής, είναι να βοηθάω ανθρώπους, ότι προβλήματα κι αν έχουν.

Εγώ είμαι το μέσο, το κανάλι και το γραφείο μου είναι το μέρος, όπου το άτομο έρχεται να φροντίσει τον εαυτό του σε αυτούς τους γρήγορους και φορτωμένους από υποχρεώσεις καιρούς που ζούμε.

Ο βελονισμός και η Κινέζικη Ιατρική μου δίνουν ένα τρόπο να σκέφτομαι και να δουλεύω. Μου προσφέρουν μια δομή. Ακόμα κι αν είναι ένα τρικ (άποψη την οποία δεν πρεσβεύω), ώστε ο πελάτης να αναδιοργανώσει τον νου του και να γίνει καλά, αυτό μου αρκεί.

Στόχος επετεύχθη.